Ajwa XL | Blog

Dadels verhogen je hersenfunctie

Laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat dadels ontstekingen vermindert. Dit kan men zien aan bepaalde bloedwaarden. Zo heeft men ontdekt dat er lagere waardes waren van bijvoorbeeld de ontstekingsmarker Interleukine 6 (IL-6).  Wanneer de waardes van IL-6 hoog zijn in het bloed en (daarmee automatisch ook) in de hersenen is er een risico op ziekten van het zenuwstelsel waarbij in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven. Voorbeelden hiervan zijn de ziekten van Alzheimer, Parkinson en Huntington(1,2).

Het eten van dadels kan de hersenfunctie helpen verbeteren.

De hersenstimulerende eigenschappen van dadels worden toegeschreven aan de hoge hoeveelheid antioxidanten zoals de flavonoïden die ontstekingsremmend werken(3). Door het stofje flavonoïde in dadels wordt ook gezegd dat de kans op Alzheimer verminderd wordt.

Dierstudies hebben aangetoond dat dadels nuttig zijn om plaque in de hersenen tegen te gaan. Er is namelijk een eiwit in de hersenen dat bij de ziekte van Alzheimer verkeerd wordt afgebroken. Daardoor ontstaan er giftige ophopingen – plaques – van dit eiwit in de hersenen. De zenuwcellen kunnen daardoor niet meer functioneren en sterven af of ontstaat er onder andere Alzheimer. Dadels zouden deze plaquevorming dus tegen gaan in de hersenen(3,4).

Uit een andere dierstudie kam naar voren dat muizen die voedsel kregen gemengd met dadels een significant beter geheugen en leervermogen hadden. Daarnaast ook minder angst gerelateerd gedrag vergeleken met de muizen die geen dadels aten(5).

Dadels kunnen nuttig zijn voor het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van plaquevorming in de hersenen, wat belangrijk is voor het voorkomen van de ziekte van Alzheimer.

Er zijn nog meer menselijke studies nodig om de rol van dadels in de gezondheid van hersenen te bevestigen. Op dit moment is er ook veel onderzoek naar de darm-hersen barrière waar men relaties zien en waarin ook dadels een belangrijke rol in spelen vanwege zijn vezels en daardoor indirect invloed op de hersenen kunnen hebben.

Mariam Aaras, diëtist

Bronnen:
1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4994443/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8892354/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28641164/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992385/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4484046/

@no copyright

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Over Ajwa XL

Wij zijn een jong familiebedrijf die een dadelhandel is gestart, namelijk Ajwa XL. We proberen onze passie voor ondernemen en liefde voor dadels samen te laten komen in onze onderneming.